Tokoferol pełni również bardzo istotną rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu rozrodczego i wzmacnianiu odporności organizmu.
Organizm ludzki nie jest w stanie sam produkować witaminy E, dlatego musi być ona dostarczana w pożywieniu.
Jest wiele produktów, które zawierają witaminę E. Jest niezwykle ważna, gdyż nie tylko nazywana jest witaminą młodości, lecz także wzmacnia cały nasz układ krwionośny i chroni czerwone płytki krwi przed rozkładem. Jedzmy więc orzechy, migdały, jaja, a także używajmy oleju słonecznikowego i lnianego ,który zawiera tę niezwykłą witaminę!!!
Główne źródła witaminy E, to:
- olej słonecznikowy, kukurydziany i z pestek winogron,
- orzechy laskowe i migdały,
- ziarna zbóż,
- tłuste ryby KARP, WĘGORZ, SZCZUPAK, PSTRĄG
1. Szczupak zawiera 0.20 mg witaminy E lub tokoferol Jedzenie 100g