Witamina C
Witamina C to jedna z najbardziej potrzebnych witamin
w naszym organizmie. Pełni ona bardzo ważną rolę, wpływa bowiem
na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Niedobór witaminy C objawia się dopiero po jakimś czasie. Jego objawy
to osłabienie, zmęczenie, utrata apetytu, ból stawów, większa podatność na zakażenia drobnoustrojami czy tendencja
do krwawień, witamina C działa bowiem uszczelniająco na naczynia krwionośne.
Brak witaminy C wpływa też na stan naszej skóry, jest związany z syntezą kolagenu. Zapotrzebowanie na witaminę C jest zatem większe u osób bardzo aktywnych fizycznie.
Ważne jest więc dostarczanie jej do organizmu, np. w postaci odpowiedniej diety. Warto znać produkty bogate w witaminę C.
Bardzo dobrym źródłem witaminy C są pomidory. Jeden, większych rozmiarów, o wadze ok. 180 g pokrywa nawet 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Z warzyw dużą ilość witaminy C można znaleźć w różnego rodzaju kapustach.
WSZYSTKIE NASZE SURÓWKI SĄ BOGATYM ŹRÓDŁEM WITAMINY C
Największą ilość witaminy C wśród warzyw zawiera papryka. Spożycie już niewielkiej ilości zielonej papryki wystarczy, aby pokryte było dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Istotne źródło witaminy C to także ziemniaki.
RYBY to również doskonałe źródło WITAMINY C, karp, pstrąg, węgorz to tylko niektóre z nich.
Węgorz (świeże) zawiera 1.60 mg witaminy C lub kwasu askorbinowego żywności 100g.
Witamina C odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie, toteż skutki niedoboru tej witaminy mogą mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Brak witaminy C wpływa też na stan naszej skóry, jest związany z syntezą kolagenu. Zapotrzebowanie na witaminę C jest zatem większe u osób bardzo aktywnych fizycznie.
Ważne jest więc dostarczanie jej do organizmu, np. w postaci odpowiedniej diety. Warto znać produkty bogate w witaminę C.
Bardzo dobrym źródłem witaminy C są pomidory. Jeden, większych rozmiarów, o wadze ok. 180 g pokrywa nawet 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Z warzyw dużą ilość witaminy C można znaleźć w różnego rodzaju kapustach.
WSZYSTKIE NASZE SURÓWKI SĄ BOGATYM ŹRÓDŁEM WITAMINY C
- Firmowa (biała kapusta, marchew, kukurydza, majonez, przyprawy)
- Wiosenna (biała kapusta, marchew, zielony ogórek, świeża papryka czerwona, majonez, przyprawy)
- Chińska (kapusta pekińska, marchew, papryka, majonez, przyprawy)
- Grillowa (biała kapusta, marchew, ogórek kiszony, przyprawy),
- Z pora (kapusta biała, por, rodzynki, majonez, przyprawy)
- Z marchewki (marchew, jabłko, śmietana, przyprawy)
- Z selera (seler, rodzynki, śmietana, przyprawy)
- Z czerwonej kapusty (czerwona kapusta, kukurydza, rodzynki, majonez, przyprawy)
- Z kiszonej kapusty (kiszona kapusta, marchew, nać pietruszki, przyprawy)
Największą ilość witaminy C wśród warzyw zawiera papryka. Spożycie już niewielkiej ilości zielonej papryki wystarczy, aby pokryte było dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Istotne źródło witaminy C to także ziemniaki.
RYBY to również doskonałe źródło WITAMINY C, karp, pstrąg, węgorz to tylko niektóre z nich.
Węgorz (świeże) zawiera 1.60 mg witaminy C lub kwasu askorbinowego żywności 100g.
Witamina C odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie, toteż skutki niedoboru tej witaminy mogą mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.