Witamina K w organizmie człowieka jest potrzebna w tworzeniu czynników krzepnięcia krwi. Ponadto ułatwia wiązanie wapnia z tkanką kostną, co przeciwdziała osteoporozie. Wykazano również, że ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Czyli jak wszystkie witaminy jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Raczej nie jesteśmy ...
Czytaj więcej
BLOG
Witamina K
Witamina C
Witamina C to jedna z najbardziej potrzebnych witamin w naszym organizmie. Pełni ona bardzo ważną rolę, wpływa bowiem na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Niedobór witaminy C objawia się dopiero po jakimś czasie. Jego objawy to osłabienie, zmęczenie, utrata apetytu, ból stawów, większa podatność na ...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Witamina A
Organizm sam nie suplementuje witamin, dlatego też konieczne jest ich dostarczanie do organizmu wraz z jedzeniem. Dieta dla zdrowia opiera się głównie na zasadach zdrowego żywienia. Brak witaminy A jest widoczny gołym okiem. Wskazuje na niego zły stan naszej skóry, włosów, paznokci. I gorsza odporność organizmu - często jesteśmy ...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Witamina E
Witamina E, inaczej tokoferol, jest przeciwutleniaczem. Odpowiada głównie za ochronę organizmu, chroni płuca i inne komórki przed uszkodzeniem. Witamina E uczestniczy też w procesie wytwarzania czerwonych krwinek oraz zapobiega nowotworom. Tokoferol pełni również bardzo istotną rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu rozrodczego i wzmacnianiu odporności organizmu. Organizm ...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Witamina B1 (tiamina)
Rola w organizmie: wpływa na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów. Zapewnia właściwe funkcjonowanie tkanki nerwowej, przewodu pokarmowego i układu krążenia. Źródło witaminy: nasiona zbóż i produkty pełnoziarnisty, otręby, kasze, drożdże piwne, chuda wieprzowina, orzechy, mleko, RYBY Skutki niedoboru: zaburzenia układu nerwowego i koncentracji, brak łaknienia, ...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Witamina B2 (ryboflawina)
Jej źródłem są przetwory mleczne (mleko,jogurty naturalne, białe sery, kefiry), jaja, drób, przetwory zbożowe z pełnego ziarna. W organizmie pełni ważną rolę. Ryboflawina uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Jej znamienny wpływ na tempo przemian metabolicznych uzasadnia zalecenie regularnego spożywania produktów bogatych w tę witaminę. Odgrywa ważną rolę ...
Czytaj więcej
Czytaj więcej