Brak witaminy A jest widoczny gołym okiem. Wskazuje na niego zły stan naszej skóry, włosów, paznokci. I gorsza odporność organizmu - często jesteśmy zaziębieni. Na dodatek czujemy, jakby nasze powieki były suche. Ale mogło być gorzej. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu objawem bardzo dużego braku witaminy A była często tzw. kurza ślepota - czyli w słabym oświetleniu bardzo kiepsko bym widział i miałbym problemy ze wzrokiem. Nie brzmi to dobrze, czas się leczyć. Na szczęście istnieją łatwe, przyjemne, a na dodatek całkiem smaczne sposoby nadrobienia braków witaminy A.
Głównym źródłem aktywnych form witaminy A, jest spożywana z pokarmem pochodzenia roślinnego prowitamina A - SPRÓBUJ NASZEJ PRZEPYSZNEJ I ZDROWEJ SURÓWKI Z MARCHWI / SURÓWKI.
Innym bogatym źródłem witaminy A jest wątroba zwierzęca – SPRÓBUJ KONIECZNIE NASZEJ WĄTRÓBKI DROBIOWEJ / WYROBY GARMAŻERYJNE
- Wątróbki drobiowe zawiera 9.66 mg witaminy A (retinol i karoten) Jedzenie 100g
- Marchew (gotowane, z puszki) zawiera 5.00 mg witaminy A (retinol i karoten) Jedzenie 100g
- Węgorz (świeże) zawiera 0.60 mg witaminy A (retinol i karoten) Jedzenie 100g
Witamina A pozwala zachować ładny wygląd twarzy. Co istotne działa antyoksydacyjnie i chroni komórki przed działaniem wolnych rodników.