Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. Współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów. Bierze udział w syntezie hemoglobiny. Źródło witaminy: nabiał, jaja, RYBY, MIĘSO, WATROBA, grzyby, drożdże, pełne ziarna zbóż, zielone warzywa liściaste. Skutki niedoboru: zapalenia skóry i błon śluzowych, zajady, zahamowanie wzrostu, obniżenie koncentracji i sprawności umysłowej, zawroty głowy, światłowstręt, ból i zaczerwienienie oczu.
Pomaga przetwarzać energię chemiczną zaczerpniętą z pożywienia na energię przydatną w organizmie. Osoby, które mają problemy z utrzymaniem wagi, a ichprzemiana materii jest słaba, powinny zadbać o regularne dostarczanie witamin. Dodatkowo, witamina B2 wpływa pozytywnie na pracę innej witaminy z grupy B
- Kukurydza (raw) zawiera 0.08 mg witaminy B2 lub ryboflawina Jedzenie 100g
- Burak (raw) zawiera 0.09 mg witaminy B2 lub ryboflawina Jedzenie 100
- Pory (raw) zawiera 0.14 mg witaminy B2 lub ryboflawina Jedzenie 100g
- Pietruszka (na sucho) zawiera 0.29 mg witaminy B2 lub ryboflawina Jedzenie 100g
- Szczupak zawiera 0.70 mg witaminy B2 lub ryboflawina Jedzenie 100g
- Węgorz (świeże) zawiera 0.35 mg witaminy B2 lub ryboflawina Jedzenie 100g
- Pstrąg zawiera 0.15 mg witaminy B2 lub ryboflawina Jedzenie 100g
- Okoń zawiera 0.12 mg witaminy B2 lub ryboflawina Jedzenie 100g
- Karp zawiera 0.04 mg witaminy B2 lub ryboflawina Jedzenie 100g